Răspunzi penal dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina!

Răspunzi penal dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina!

Răspunzi penal dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina!

Raspunzi penal daca lasi o persoana bauta sa-ti conduca masina!  Printr-o decizie luată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit că o persoană ce încredinţează propria maşină unei persoane ce a consumat alcool, va răspunde penal dacă şoferul are peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge.

Prin Decizia 14/2020 (decizie pronunţată pentru dezlegarea unei chestiuni de drept), Înalta Curte a stabilit că „în interpretarea dispoziţiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredinţa un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge”.

Daca lasi o persoana bauta sa iti conduca masina poti sa te alegi cu dosar penal, in anumite conditii.

Astfel detinatorul unei masini care o incredinteaza unei persoane despre care nu a stiut ca a consumat alcool nu va raspunde penal. Acelasi lucru se va intampla si daca persoana respectiva are sub 0,80g/l alcool pur in sange.

Clarificare vine dupa ce un sofer s-a adresat unei instantei cu urmatoare problema:

„Daca, in conditiile art.335 alin.(3) din Codul penal, actiunea de incredintare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care stia ca se afla sub influenta alcoolului, trebuie sa vizeze o persoana care sa aiba o imbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur in sange sau este suficient ca aceasta sa aiba o imbibatie alcoolica indiferent de gradul de alcoolemie?”.

În ce condiții devine caz penal.

Deținătorul unei mașini care îi încredințează mașina unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool nu va răspunde penal. Mai mult, chiar dacă deținătorul a știut că persoana căreia i-a fost încredințată mașina a consumat alcool, primul nu vă răspunde penal, dacă cea din urmă nu a avut nivelul minim de alcoolemie de peste 0,80 g/l.

Care este alcoolemia maxima pe care un sofer o poate avea, fara sa riste un dosar penal.

O alcoolemie de sub 0,40 mg/ litru alcool pur in aer expirat se sanctioneaza cu amenda de la 21 la 50 puncte si suspendarea permisului auto pentru jumatate de an.

„Conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, care are o imbibatie alcoolica cuprinsa intre 0,2 -0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amenda) si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile”

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *