De la 1 iulie se vor schimba ASIGURARILE RCA Carte Verde!

De la 1 iulie se vor schimba ASIGURARILE RCA Carte Verde!

De la 1 iulie se vor schimba ASIGURARILE RCA Carte Verde!

De la 1 iulie se vor schimba asigurarile RCA Carte Verde. Începând cu data de 1 iulie 2020, asigurătorii care au dreptul să vândă asigurări RCA pe teritoriul României (membre ale BAAR) vor tipări polița de asigurare Carte Verde, indiferent daca se eliberează cu Contractul de asigurare RCA sau în mod separat, pe hârtie de culoare albă în loc de culoare verde, așa cum este tipărită în prezent.

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, transmis saptamana trecuta decizia de schimbare a culorii este conformă cu reglementările care guvernează Sistemul Carte Verde şi nu-i afectează în niciun fel pe deţinătorii acestora.
Mai precis, Consiliul Birourilor, organizația care coordonează activitatea Sistemului Carte Verde, a decis ca fiecare birou național care face parte din sistem să decidă la randul său cu privire la culoarea hârtiei, respective albă și/sau verde, pe care va fi tiparită polița de asigurare Carte Verde începand cu data de 01.07.2020 și să comunice decizia respectivă Consiliului Birourilor și autorităților vizate din țările lor. Valabilitatea poliţelor de asigurare Carte Verde emise de asigurătorii români înainte de această dată pe hârtie de culoare verde se va menţine până la expirarea perioadei de valabilitate a asigurării, menţionată în poliţele respective.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) spune că a informat despre noua culoare a poliței Carte Verde următoarele autorități naționale: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Poliția de Frontieră și Poliția Rutieră.

Recomandări importante pentru deținătorii de vehicule care doresc să circule cu mașina în străinătate.- BAAR recomandă ca în cazul călătoriei în statele membre ale sistemului Carte Verde asigurații să aibă asupra lor asigurarea tipărită pe suport de hârtie, pentru a putea fi prezentată autorităților cu atribuții de control.

  • – o altă recomandare a Biroului este aceea ca, înainte de deplasarea în străinătate, deținătorii de vehicule să verifice ca asigurarea Carte Verde să fie valabilă în toate țările traversate/vizitate și pentru toată durata deplasării.

Ce este documentul  Carte Verde.

Documentul Carte Verde reprezinta un certificat international de asigurare in baza caruia, proprietarul/utilizatorul/conducatorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat, este asigurat in privinta raspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, in conformitate cu legislatia fiecarui stat pentru care documentul de asigurare este valabil.

Care este valabilitatea teritoriala a documentului Carte Verde.

Un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale caror simboluri nu sunt barate/taiate cu „X” pe formularul documentului.

In cazul in care se incheie o asigurare RCA, pe perioada valabilitatii acelei asigurari se genereaza, de regula, in mod automat si o asigurare Carte Verde valabila pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene precum si pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elvetiei si Serbiei fara a plati nici o prima de asigurare suplimentara. Unele societati de asigurare ofera acoperire prin documentul Carte Verde pe care il elibereaza odata cu asigurarea RCA si pentru alte state, desi nu sunt obligate sa faca acest lucru.

Atunci cand se doreste circulatia cu vehiculul intr-o alta tara decat cele enumerate mai sus (de exemplu, Moldova, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania etc.) si chiar si in cazul in care se doreste doar sa se tranziteze o astfel de tara, trebuie verificat in prealabil ca simbolul tarii respective sa nu fie barat/taiat pe documentul de asigurare Carte Verde primit atunci cand s-a incheiat asigurarea RCA. Daca simbolul tarii care este barat/taiat, atunci va trebui incheiata la un asigurator din Romania o asigurare Carte Verde distincta fata de asigurarea RCA detinuta, care sa fie valabila in acea tara pe perioada deplasarii. In caz contrar, la granita acelei tari va trebui cumparata o asigurare de frontiera valabila doar pentru acea tara.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *