Amenzi uriașe! Atenţie la poliţele RCA emise electronic!

Amenzi uriașe! Atenţie la poliţele RCA emise electronic!

Amenzi uriașe! Atenţie la poliţele RCA emise electronic!

Potrivit unui anunț făcut de Poliția Română, se pare că polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic.

Potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, contractele RCA pot fi emise și electronic. Atunci când închei online o poliță RCA, primești acest contract atât via e-mail (unde îl ai stocat), cât și în format fizic prin curier (în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate, nu în formă olografă).

În Parlament, un deputat PNL, Sorin Ioan Bumb, a semnalat recent exact acest aspect: poliţa RCA emisă electronic nu are ştampila şi semnatura în original, acestea fiind imprimate. Acesta a vrut să ştie dacă o astfel de asigurare este valabilă şi dacă pot apărea probleme în cazul unui control în trafic al agenţilor de poliţie.

Teoretic, agenţii de asigurare au la dispoziţie, conform normelor în vigoare 5 zile de la data emiterii poliţelor RCA pentru a transmite datele cuprinse în aceste documente către baza de date AIDA gestionată de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).

„Asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea polițelor RCA și sunt obligați să elibereze copii după polițele RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a răspuns deputatului PNL că potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cât și Normei 20/2017 privind asigurările auto, contractele RCA se emit electronic, iar asigurarea RCA produce efecte în baza încheierii contractului RCA emis inclusiv prin mijloace electronice”, spun cei e la ASF.

Cu  privire la modalitatea de verificare a veridicității datelor înscrise în contractele de asigurare RCA, inclusiv depistarea falsurilor de către organele abilitate în acest sens, asigurătorii RCA sunt obligați să confirme valabilitatea contractelor RCA și să elibereze copii ale acestora la solicitarea:

– instanțelor de judecată și a autorităților publice;

– asigurătorilor care s-au subrogat în drepturile persoanei prejudiciate;

– asigurătorilor RCA ai persoanei vinovate de producerea accidentului în cazul decontării directe;

– altor persoane fizice și juridice care justifică un interes legitim.

În plus, dacă tu asigurat ai vreun semn de intrebare ai la dispoziție și acest instrument de a interoga AIDA și a vedea daca este contract valid pe perioada respectivă. Dacă nu apare în AIDA, ai putea avea o suspiciune că ceva este în neregulă. Și atunci, poți să confirmi valabilitatea contractului cu asiguratorul RCA.

“Legea spune să prezinți documentul. Nu noi dăm sancțiuni pentru existența sau inexistenta poliței. Dacă este suficient să fie pe telefon sau pe tabletă, nu putem să ne exprimăm, pentru că nu facem noi interpretarea, constatarea și procesul verbal de contravenție.”, a explicat Florin Golovativ, șeful direcției de supraveghere și control a sectorului asigurări din cadrul ASF.

ATENTIE si la noile reglementări pentru polițele RCA

  • Decontarea directă devine obligatorie. Practic, dacă proiectul va deveni lege, reparația mașinii va fi achitată nu către asigurptorul RCA al șoferului vinovat, așa cum se întâmplă în prezent ci de către propriul asigurător al păgubitului, care urmează să își recupereze ulterior paguba de la asigurătorul șoferului vinovat. Această posibilitate este disponibilă și în prezent, însă doar sub forma unei clauze facultative și doar pentru un supliment de firmă aferent acestui produs.
  • RCA pe alte perioade decât 3,6 sau 12 luni, doar în condiții speciale. Comisia de industrii a venit cu amendament care propune ca polița RCA să poată fi încheiată doar pe 3,6 sau 12 luni, nu pe orice perioadă multiplu de o lună, cum este în prezent. Numărul mare al daunelor care vin din zona polițelor pe o lună (introduse în România chiar prin legea 132, în 2017) a făcut ca piața asigurărilor să susțină de mai mult timp eliminarea lor.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *